kesäkuu 16, 2022 Uncategorized 0

Musikaali on elokuva tai näytelmä, johon kuuluu sekä teatteria että laulu- ja tanssiesityksiä. Musikaalin vuorosanat esitetään laulaen. Nykyiset musikaalit ovat itsenäisiä teoksia, joissa teema on musikaalin perinteiseen tapaan romanttinen tai hupsutteleva, onnellisesti päättyvä ja komediallinen.

Hyvä musikaali pureutuu tunteisiin

Minkälainen on hyvä musikaali? Millaisia ominaisuuksia se sisältää? Maailmanlaajuisesti tunnetuimpia ja samalla myös arvostetuimpia musikaaleja ovat muun muassa iki-ihanat Sound of Music, Cherbourgin Sateenvarjot ja My Fair Lady. Kyseiset musikaalit ovat koko historiansa aikana vedonneet kaikenikäisiin musiikin kuuntelijoihin sukupuolesta tai musiikkimausta riippumatta. Mikä on sinun suosikkimusikaalisi?

Maailmankuulut musikaalit ovat kuin taideteoksia – juuri kuin elämässä mukana kulkevia taustakuvia eri väreissä. Ihmisen mukana arjessa ja juhlassa olevia taustakuvia ovat myös taulut, julisteet ja tapetit. Taustakuvia eri väreissä löytyy monenlaisista tapeteista, joista aivan ihania ovat muun muassa Forest Friends-, Faxglove-, Rabarber-, Jungle Fever-, Charlie- ja Berså-tapetit. Vuoden jokaista päivää piristäviä kauniita ja helposti asennettavia tapetteja löytyy kätevästi verkosta. Sisusta katseenkestävillä ja korkealuokkaisilla taustakuvia eri väreissä – tapeteilla kaikki huoneet keittiöstä ja vapaa-ajan huoneesta sekä olo- että makuuhuoneeseen asti. Omaan tyyliin sisustetuissa huoneissa on mukava nauttia elämästä, opiskella, lukea kirjaa tai kuunnella maailman parhaita musikaaleja.

Kotimaiset musikaalit

Nostetaan suomalaisesta vähäisestä musikaalitarjonnasta esiin todella suuren suosion saanut nuorisomusikaali Hype.

  • Hype

Ruotsinkielinen näytelmä/musikaali sai ensi-iltansa Helsingin Svenska Teaternissa tammikuisena iltana vuonna 1994. Elokuvan hallitseva tyylilaji on tekno ja musikaali on ennen kaikkea suunnattu nuorille ja nuorenmielisille katsojille. Ihastuttavan musikaalin ohjasi helsinkiläinen Ville Sandqvist.

Ulkomaiset musikaalit

  • Cherbourgin Sateenvarjot

Syvälle tunteisiin vetoava ja erittäin rakastettava ranskalainen elokuvamusikaali Cherbourgin Sateenvarjot on valmistunut vuonna 1964. Elokuvan pääosaa tähdittävät aivan upea nuori nainen Catherine Deneuve ja italialainen kirkassilmäinen nuori mies Francesco ”Nino” Castelnuovo. Suloisen ja lämminhenkisen musikaalin jokainen käytettävä vuorosana esitetään laulamalla. Elokuva on todella rakastettu klassikko, jonka voi kuunnella ja katsella aina uudelleen ja uudelleen.

  • My Fair Lady

Rakastetun ja maailmanlaajuisesti tunnetun My Fair Lady -musikaalin on ohjannut Yhdysvalloista kotoisin oleva George Cukor. Romanttinen elokuvamusikaali on voittanut kahdeksan Oscar-palkintoa ja maansa parhaan elokuvan palkinnon. Elokuvan ohjasi Warner Bros.

  • Sound of Music

Sound of Music -elokuvamusikaali sai odotetun ensi-iltansa vuonna 1965. Elokuva perustuu todelliseen tarinaan Itävallassa asuneesta von Trappin perheestä. Elokuvan ohjasi yhdysvaltalainen Robert Wise.

Mikä musikaaleissa kiehtoo?

Musikaalit kiehtovat sekä yksittäisiä musiikin harrastajia että myös ammatikseen teatteri- tai elokuva-alalla työskenteleviä henkilöitä. Musikaalit herättävät kiinnostusta ja erityisesti ne vetoavat tunteisiin. Jos pidät musiikista, voit tuntea kuinka esimerkiksi romanttinen musiikki vetoaa nopeasti tunteisiin. Jos arki tuntuu joskus liian tylsältä ja tasaiselta, niin rentoudu ja anna musikaalin viedä!