Musikaalit ovat viihdyttäneet meitä nykyisessä muodossaan jo yli sadan vuoden ajan. Niissä on jotain todella taianomaista ja mukaansatempaavaa – jotain sellaista, mitä elokuvista tai tavallisista teatteriesityksistä ei löydä. Vaikka nykyään elämmekin keskellä valtaisaa viihdetarjontaa, josta löytyy mitä erilaisimpia elokuvia sekä sadoista kanavista koostuvia television kanavapaketteja, stand up -komediaesityksiä, huikeita konsertteja ja taidokkaita teatteriesityksiä, ei mikään vedä vertoja musikaaleille. Huippumusikaalin näkeminen West Endissä tai Broadwayllä tarjoaa mahtavan kokemuksen, jota ei unohda milloinkaan.
Musikaaleja on mahdollista käydä katsomassa melkeinpä missä päin maailmaa tahansa. Kaikkein tunnetuimpia näyttämöitä ovat tietysti kaikille tutut Broadway New Yorkissa sekä West End Lontoossa. Toisaalta pienempiä, mutta silti todella laadukkaita musikaaleja on tarjolla muuallakin. Musikaaleja esitetään eri teattereissa tai kiertueilla. Pienemmässä mittakaavassa musikaaleja esitetään myös muun muassa kouluissa, kirkoissa ja harrastelijateattereissa. Perinteisimpiä musikaalimaita ovat Yhdysvallat ja Iso-Britannia, mutta toisaalta musikaalit ovat merkittävässä asemassa myös muualla Euroopassa, Aasiassa sekä Latinalaisessa Amerikassa. Jokainen on luultavasti jossain vaiheessa elämäänsä nähnyt jonkun musikaalin joko livenä tai ainakin televisiosta. Vaikkei tunnustautuisikaan musikaalien suurkuluttajaksi, on varmasti kuullut joistain maailman suosituimmista musikaaleista, joita ovat esimerkiksi Grease, Kurjat (Les Miserables), West Side Story, Kiss Me, Kate, Peter Pan, Jekyll & Hyde, Singing in the Rain, High School Musical, Mamma Mia!, Leijonakuningas (Lion King), Oopperan kummitus (the Phantom of the Opera), My Fair Lady, Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi, “Chicago, Viulunsoittaja katolla, Hair, Evita, The Sound of Music, The Music Man, Cats, Hello Dolly! sekä Hairspray.
Onko musikaalien valtaisalle suosiolle sitten mitään selkeää selitystä? Mikä täyttää West Endin kaikki parikymmentä musikaaliesitystä viikko toisensa jälkeen katsojilla, jotka ovat valmiita maksamaan lipuista varsin suuriakin summia? Musikaali on parhaimmillaan esitys, joka pitää sisällään niin rakkautta, huumoria, raivoa, pettymyksiä, onnenkyyneleitä, mustasukkaisuutta, yllätyksiä ja kaikkea niiden väliltä. Nämä tunteet välittyvät katsojille paitsi sanojen, myös upean koreografian ja vaikuttavan musiikin kautta. Musikaali on parhaimmillaan täydellinen glamouria tihkuva viihdepaketti, jonka nähtyään katsoja on totaalisen vaikuttunut kaikesta kokemastaan. Yhden ainoan illan aikana on todella mahdollista päästä nauttimaan sekä kiehtovasta tarinasta, tarttuvasta musiikista, hienoista sanoituksista ja taidokkaasta tanssimisesta.
Joskus sanotaan, että musikaali on kuin tunteellisempi ja vauhdikkaampi versio perinteisestä teatteriesityksestä. Toisinaan musikaaleissa sorrutaan toki draamaan ja ylilyönteihin, mutta juuri siihen kätkeytyy niiden vetovoimaisuus. Musikaalin kuuluukin vedota katsojien tunteisiin ja saada heidät mukaan tarinan käänteisiin. Nauraminen ja itkeminen ovat molemmat sallittuja musikaalia katsellessa. Musikaali tempaisee katsojat mukaansa ja irrottaa täysin katsojat arjesta siten, että musikaalista nauttiessaan he kadottavat hetkeksi ajan ja paikan tajun. Eikö olisikin ihanaa, jos elämä olisi enemmän musikaalin kaltainen? Jos vaikka tahtoisimme tehdä jonkin asian erityisen selväksi muille, voisimme puhjeta laulamaan siitä. Kadulla kävellessämme voisimme laulaa lempilauluamme ja tuossa tuokiossa katukivetykselle kurvaisi bussi täynnä ihmisiä, jotka liittyisivät mukaan lauluumme kertosäkeen kohdalla. Elämä olisi niin paljon hauskempaa! Koska tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voimme ainakin ostaa itsellemme liput musikaaliin ja kuvitella hetken olevamme osa sen ihmeellistä tarinaa.