joulukuu 20, 2016 Musikaaleista 0

 

Musikaalit ovat tanssin ja laulun täyttämiä esityksiä, joita esitetään teattereissa ympäri maailmaa. Kuuluisia, lähes kaikkien tuntemia musikaaleja ovat esimerkiksi Wicked, Grease, Cats, Phantom of the Opera sekä The Lion King.

Kaikissa menestysmusikaaleissa tärkeitä tekijöitä ovat tarina, musiikkiosuudet sekä puvustus, mutta eräs seikka, joka usein jää katsojilta vähemmälle huomiolle, on lavastus. Lavastus parhaimmillaan nostaa musikaalin uudelle tasolle ja puuttuessaan jättää musikaalielämyksen varsin vajaaksi.

Lavastuksen tärkeimmät osa-alueet

Hyvä lavastus on vaikuttava ja palvelee tarkoitustaan muun muassa tunnelmanluojana. Lavastuksessa värimaailma on tärkeä: esimerkiksi Wicked-musikaalin lavastus on tummanpuhuva, ja läpi musikaalin eri kohtauksissa lavastusta dominoivat tumman vihreä sekä tumman violetti väri, jotka sopivat elokuvan noita-teemaan erinomaisesti. The Lion King -musikaalissa taas on käytetty paljon hiekankeltaisia sävyjä luomassa mielikuvaa tarinan tapahtumapaikasta: Afrikan savannista.

Lavastuksessa tärkeää on myös lavasteiden koko. Musikaalihallit ovat usein kookkaita, mutta lavasteiden täytyy toimia samalla tavalla eturivissä istuville katsojille kuin viimeisessäkin rivissä, joka on usein huomattavan kaukana itse näyttämöstä.

Monilla musikaaleilla on oma nk. “kotiteatterinsa”, eli teatteri, jossa musikaalia pysyvästi esitetään. Tämä mahdollistaa lavasteiden rakentamisen jopa näyttämön ulkopuolelle ja usein näyttämöä reunustavatkin kookkaat ja näyttävät lavasterakennelmat.

Lavastus alkaa ideasta

Lavastuksen suunnittelu alkaa luonnosten piirtämisestä. Grease-musikaalin lavasteiden suunnittelija, Derek McLane kertoo tehneensä ensin kymmeniä erilaisia, yksinkertaisia luonnoksia musikaalin lavasteideoista ja lukeneensa musikaalin käsikirjoituksen.

Tämän jälkeen lavasteiden suunnittelu jatkuu yleensä pienoismallin rakentamisella, sillä se, mikä näyttää toisinaan paperilla hyvältä, ei aina toimi kolmiulotteisessa todellisuudessa. Pienimmätkin yksityiskohdat rakennetaan paperista, pahvista ja toisinaan puusta minimaalisessa mittakaavassa.

Nyt voidaan aloittaa suurin urakka: itse kokomittaisten lavasteiden valmistaminen ja rakentaminen. Suurin osa lavasteista valmistetaan alusta asti itse, mutta musikaalista riippuen jotkin lavasteista voidaan myös ostaa puolivalmiina. Furniturebox.fi -sivuston tapaiset nettikaupat sopivat hyvin lavaste-ehdokkaiden etsintään. Lavasteet rakennetaan yleensä siihen erikoistuneella työhuoneella, jossa on ainakin puutyöosasto, ompelimo sekä maalauspiste.

Toimivissa lavasteissa on kolmiulotteisuutta

Syvyyden luomiseksi lavasteet ovat lavalla yleensä monella eri etäisyydellä. Takimmaisena on pohjalavaste, joka on yleensä suhteellisen neutraali tai mahdollisesti kuvaa kaukana olevaa maisemaa.

Mitä lähempänä lavan etureunaa lavasteet ovat, sen yksityiskohtaisempia ja kohtauksissa tärkeämpiä ne yleensä ovat. Lavasteet vaihtuvat kohtausten mukaisesti ja niissä käytetään usein hyödyksi erilaisia motorisoituja elementtejä lavalla tuomaan pyörivää liikettä tai nostoja, tai auttamaan siirtymissä lavasteista toisiin kohtausten välillä.