joulukuu 31, 2018 Uncategorized 0

Musikaalit ovat olleet kestosuosikkeja kautta aikojen. Niitä esitetään sekä elokuvissa että teattereissa ja monista tunnetuimmista musikaaleista on useita eri versioita, joista lahjakkaat ohjaajat ovat laatineet omia versioitaan. Artikkelissa esitellään muutamia tunnetuimpia ja osittain jo legendaarisiksi nousseita musikaaleja, jotka ovat jääneet useiden mieleen. Elokuviin tai teatteriin puolestaan löydät vaatetuksen muun muassa kidsbrandstore.fi sivustolta.

Oopperan kummitus

Oopperan kummitus on alun perin 1900-luvun alkupuolella julkaistu kauhuromaani, josta muun muassa tunnettu säveltäjä Andrew Lloyd Webber teki oman sovituksensa vuonna 1986. Musikaalissa itse “oopperan kummitus” on mies, jonka kasvot ovat epämuodostuneet ja hän joutuu jatkuvasti peittämään ne naamiolla. Mies rakastuu yhteen ooperan suojateista ja opettaa tätä laulamaan. Asiat mutkistuvat, kun oopperan kummituksen suojatti tapaa lapsuuden ystävänsä ja rakastuu tähän.

West Side Story

West Side Story sijoittuu New Yorkiin kahden eri jengin välille ja muodostaa modernin, jopa traagisen rakkaustarinan, jossa latinoiden ja valkoisten tiet risteävät. Tony, joka on yksi valkoisten katujengin Jetsin johtohahmoista rakastuu puertoricolaisten jengin, Sharksin johtajan sisareen Mariaan. Maria on kuitenkin kihloissa erään Sharks-jengiläisen kanssa. Tony ja Maria eivät voi estää rakkauttaan ja tarina saa traagisen lopun. West Side Story on ikään kuin moderni versio Romeosta ja Juliasta, ja se kertoo samalla tarinaa kahden eri kulttuurin kohtaamisesta.

Grease

Grease on vuonna 1978 ilmestynyt musikaalielokuva, jota tähdittävät Olivia Newton-John ja John Travolta. Sen tapahtumat sijoittuvat 50-luvun lopulle, jossa australialainen Sandy ja koulun coolein poika Danny viettävät kesäromanssin ja monien tapahtumien seurauksena päätyvätkin samaan kouluun. Grease kuvaa hauskasti teini-ikää 50-luvulla ja on samalla yksi kaikkien aikojen suositumpia musikaaleja. Elokuva on mukaansatempaava ja jättää katsojan myös hyvälle tuulelle. Kappaleita voi kuulla soitettavan edelleen myös elokuvasta irrallisena.

Sound of Music

Sound of Musicissa tapahtumien keskiössä on Saltzburgin kaupunki Itävallassa ja kapteeni Von Trapp perheineen. Elokuva sijoittuu toisen maalimansodan aikaan, jossa natsit ovat valloittamassa Itävaltaa. Von Trappin perhe saa uuden lastenhoitajan, Marian, joka opettaa kaikki seitsemän lasta nauttimaan musiikista ja elämästä aivan uudella tavalla. Maria ja kapteeni Von Trapp ovat alkuun monella tavalla vastakkaiset hahmot, mutta ennen pitkää kapteeni Von Trapp rakastuu Mariaan ja perhe pakenee yhdessä Itävallasta pois natsien vallan alta.

Cats

Cats on Oopperan kummituksen tapaan Andrew Lloyd Webberin säveltämä musikaali, jossa päähenkilöinä ovat nimenmukaisesti kissat. Cats on maailman suosituin musikaali ja sen esityksen sanoitukset on käännetty yli 20 eri kielelle, ja esityksen on nähnyt arviolta jopa 80 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Tarinassa kerrotaan niin sanotuista “jellicle”-kissoista, jotka kokoontuvat tapaamaan kerran vuodessa. Kissoista nouse esiin useita eri persoonia ja hahmoja, joista jokaisella on tarinassa oma merkityksensä.

Rent

Rent on Jonathan Larsonin käsialaa oleva rock-musikaali, jonka voidaan löyhästi ajatella perustuvan Puttinin La Boheme -oopperaan. Rent käsittelee vaikeita aiheita, kuten AIDS ja köyhyys, ja se oli myös ensimmäisiä musikaaleja, jossa on homoseksuaalisia hahmoja. Musikaalia kiiteltiin sen ilmestymisen aikana paljon rohkeasta ilmiasusta ja siitä, että se toi musikaalit myös enemmän nuorten ulottuville ja sai nämä kiinnostumaan aiheesta.