syyskuu 18, 2019 Uncategorized 0

Suomi ei suinkaan ole hiljainen maa, mitä musiikkiin tulee. Musikaalejakin meillä esitetään useita joka vuosi. Teatteriryhmät kautta maan esittävät niin isompia kuin pienempiäkin musikaaliesityksiä. Musikaaleissa ja teatterissa komedia on yhä suosituin genre. Ei ole lainkaan tavatonta luoda uutta tarinaa käyttäen kerronnassa vanhoja hittejä. Tällaiset esitykset ovat nopeasti samaistuttavissa ja herättävät tunteita.

Suurproduktio Suomeen

Kevään odotetuin suurmusikaali on ehdottomasti yli 16 miljoonaa katsojaa ja 19 maata kiertänyt We Will Rock You. Tämä Queen-yhtyeen hiteillä kulkeva suurmusikaali saa ensi-iltansa Helsingissä 17.4.2020. Liput tulivat myyntiin jo 5. joulukuuta 2018.

We Will Rock You:sta toivotaan suurta menestystä, sillä se on yksi maailman menestyksekkäimmistä musikaaleista, eikä sitä ole ennen esitetty Suomessa. Kokoluokaltaan se on Suomessa harvinaisempien, kansainvälisten suurtuotantojen tasoinen. Suurmusikaalista nautittiin viimeksi keväällä 2018, kun sama tuotantotiimi toi MAMMA MIA! musikaalin Suomeen. MAMMA MIAN! näki yli 90 000 katsojaa ja Queenistä sopii odottaa vähintään yhtä hyviä katsojalukuja.

Suuri joukko tekijöitä ja tähtiä

Ymmärrettävää on, että tämän tasoista projektia ei toteuteta hetkessä. MAMMA MIAAN! pyrki yli 800 esiintyjää, eikä oikeiden tähtien löytyminen Freddie Mercuryn ja kumppaneiden rooleihin ollut varmasti helppoa. Mukaan saatiin tunnettuja tähtiä, kuten Saara Aalto, Mikael Saari, Jussu Pöyhönen ja Laura Voutilainen.

Huomattavaa on suomenkielisen tiimin työskentely. Itse musikaalissa kuullaan peräti 24 kappaletta, joista valtaosa käännetään suomeksi. Näitä lauluja ei kuitenkaan levytetä, joten ainoa tilaisuus kuulla suomenkielistä Queeniä on esityksissä. Kokonaisuudessaan produktio työllistää jopa 70 henkeä ja 25 esiintyjää. Queen-kappaleiden kääntäjä on sanoittaja-säveltäjä Mariska. Suomenkielisestä toteutuksesta vastaa tietokirjailija ja kääntäjä Sanni Heinzman.

Haut rooleihin on tietysti jo suoritettu, mutta esiintymiseen on monia polkuja. Monille kevytyrittäjyys on antanut mahdollisuuden tuoda esiin omaa osaamistaan. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa omasta työstäsi ja saada palkkaa ilman yrityksen perustamista. Hallinnollisesti kevyempi ja joustavampi tapa tienata virallisesti esim. juhlien esiintymisistä. Osaaville laulajilla ja esiintyjille löytyy kyllä kysyntää. Tuotantoihin kysellään myös ekstroja ja taustalla toimivaa väkeä. Oiva tilaisuus tutustua genreen lavan toiselta puolen.

Mistä musikaali kertoo?

Alkuperäinen We Will Rock You esitettiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2002. West Endissä musikaali saavutti suuren suosion. Queen-elokuva julkaistiin hiljattain ja se kertoo bändin taustatarinan.

Päällekkäisyyttä musikaalin kanssa ei tarvitse pelätä. Musikaalin tarina on fiktiivinen ja tulevaisuuteen sijoittuva. Tyranni on kieltänyt live-musiikin ja rockin, joten ihmiset kuuntelevat samaa musiikkia, katsovat samoja elokuvia ja käyttävät samanlaisia vaatteita. Ystävykset Galileo ja Scaramouche eivät halua sulautua massaan ja taistelevat vapaan ajattelun, muodin sekä tietysti musiikin puolesta. Rockin paloa ei voi estää, kun Queen yhtyeen kitaristin Brian Mayn kitara löytyy.

Käsikirjoituksen, sävellykst ja sanoitukset on alunperin kirjoittaneet Queenin Brian May ja Roger Taylor sekä käsikirjoittaja Ben Elton. Musikaali tarjoaa siis kunnon annoksen Queenin musiikkia ja uutta tarinaa, vaikka Queen elokuvan olisi käynytkin katsomassa.

Ensikertaa musikaalia katsomaan

Suurproduktiot ja tutut hitit ovat siitä ihania, että ne houkuttelevat myös musikaaleille täysin uusia katsojia. Pukukoodista ei tarvitse olla huolissaan, eikä meno ole niin jäykkää kuin oopperaan mennessä. Musikaali onkin oiva viihdemuoto kaikille ja kerää yhteen erilaisia ihmisiä. Esitykset kestävät yleensä pari tuntia tai pidempään väliajan kanssa ja paikalle on hyvä saapua hyvissä ajoin. Näin vältytään ruuhkilta ja kiireeltä salia täyttäessä. Monien musikaalien kappaleet ovat kuunneltavissa äänitteiltä, mutta We Will Rock You tavoittaa vain katsojansa. Ainutlaatuisia kokemuksia on siis luvassa.