kesäkuu 15, 2016 Musikaaleista 0

 

Les Miserables eli suomennetulta nimeltään Kurjat on eräs kaikkien aikojen suosituimmista musikaaleista ja teatterihistorian helmistä. Se perustuu Ranskalaiskirjailija Victor Hugon tunnettuun romaaniin, joka kertoo huikean 1800-luvun Ranskaan sijoittuvan tarinan täynnä särkyneitä sydämiä, tahdonlujuutta ja sykähdyttävää intohimoa. Les Miserablesista tehtiin ensimmäistä kertaa musikaali vuonna 1985, jolloin se sai ensi-iltansa Lontoossa. Sen suosio löi kaikki ällikällä, eikä kestänyt kovinkaan kauan, ennen kuin musikaalia alettiin esittää myös Broadwayllä rapakon toisella puolen.

Les Miserablen juoni on varsin monisäikeinen, mutta tarina keskittyy pääasiassa Jean Valjean -nimiseen vankiin, joka pääsee livahtamaan vapauteen ja pois poliisin jatkuvan katseen alta. Hämärän menneisyytensä vuoksi Valjeanin on kuitenkin mahdotonta löytää itselleen töitä, jonka seurauksena hän päätyy varastamaan arvoesineitä paikallisesta kirkosta. Kun häntä epäillään rikoksesta, väittää kirkossa työskentelevä pappi, että Valjean oli saanut esineet lahjaksi. Tämä saa Valjeanin silmät avautumaan ja mies päättää tehdä elämässään täyskäännöksen. Myöhemmin hän adoptoi itselleen orpotyttö Coseten, jonka äiti oli kuollut karmeassa ampumavälikohtauksessa. Ranskan vallankumouksen nostaessa päätään Cosette-tytär rakastuu tulisesti uudistusmieliseen Mariukseen ja samalla Valjeanin menneisyydestä tuttu poliisi pääsee taas miehen jäljille.

Les Miserable -musikaalissa esitetystä musiikista moni kappale on noussut varsinaiseksi klassikkokappaleeksi. Esimerkkejä näistä lauluista ovat muun muassa “One Day More”, “I Dreamed A Dream” sekä “Bring Him Home”.